Klíčení zrní

Jak naklíčit zrní pro papouška

Klíčíte zrní? Prakticky téměř veškeré zrní, semena rostlin, která znáte, můžete klíčit. A nemusí se dostat přímo do stádia klíčení. Můžeme podávat i máčené zrní - ze začátku klidně běžnou suchou směs, kterou podáváme. Prostě dáme přes noc máčet směs, druhý den odebereme část máčeného zrní a společně s něčím dalším můžeme podávat. Máčet zrní ve vodě by se nemělo ani příliš dlouhou dobu, relativně každé zrno má svou dobu máčení, já ale prostě máčím přes noc, tedy cca 12 hodin ve vodě a pak už jen udržuji vlhkost - sítko se zrním mám položené nad hrncem s vodou. Pozor, sítko se zrním se nesmí dotýkat hladiny vody v hrnci, jde už jen o to udržovat vzdušnou vlhkost. Je dobré do vody se zrním nakapat třeba acidomid nebo něco podobného, abychom zabránili růstu plísní. Zrní v sítku by se mělo několikrát za den (cca 3x) propláchnout čistou vodou, plísně se mohou objevit - takové zrní okamžitě vyhazujeme. Především pak v teplých měsících na tuto "hygienu" dbát mnohem více. Různé zrno klíčí různě rychle, ale již po 24 hodinách často klíčky vidíme :) Nejlépe zrní klíčí ve tmě - já tedy ještě sítko přiklopím. Pokud třeba nějaké zrní klíčí dlouho, trvá dlouho, než zrní naklíčí - tak je to známka nekvalitní, staré směsi a má už malou výživovou hodnotu. Tímto si vlastně můžeme otestovat i nově koupené zrní, suchou směs - zkusíme klíčivost :) Naklíčené zrní spotřebujeme cca do 4 dnů.

Klíčení zrní pro papoušky

Co se vlastně při procesu klíčení děje? Oleje, tuky a škroby se mění především na jednoduché cukry, které může téměř bezezbytku organismus přijmout a tak podstatně ulehčit trávení. Velmi pomáhá i mláďatům při přechodu na pevnou stravu. Bílkoviny se mění na esenciální aminokyseliny. Z toho je zřejmé, že směs naklíčených semen může obsahovat více druhů s tukem, než směs suchých semen. Obsah vitamínů se zvyšuje. Např. u pšenice stoupne obsah vitamínu B až na 65 %, vitamínu E o dobrých 100 % a karotenu téměř o 200 %. Podobně příznivě se zvyšuje obsah minerálních látek.