Pyrura běloprsý

Pyrura běloprsý

  • Latinsky: Pyrrhura albipectus
  • Anglicky: White-necked Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura běloprsý, někdy také žlutoprsý má i v angličtině jiný název a to White-breasted Conure nebo Parakeet. Tento pyrura se mně osobně velmi líbí. Je to zase převážně zelený papoušek. Má tmavé čelo, hnědé až šedočerné, dozadu zbytek hlavy je stále více světlejší. Má výrazně oranžové ušní skvrny. Horní líce má lehce světle zelené. Krk a horní prsa má tento pyrura již dle názvu velmi světlá, až bílá - téměř se tento pruh barvy spojuje až vzadu na krku. Někdy mají tato pera barvu do světle žluté. Zbytek prsou a bříško jsou olivově zelené, chybí typická červená skvrna na bříšku, kterou známe u jiných pyrurů, ale mohou se vyskytnout nějaká červená pírka - nic výrazného. Pyrura běloprsý má červená ramena, ohbí křídel. Letky jsou modré a ocasní pera z vrchu jsou zelená, s vínovou špičkou, ze spodní strany velmi temně červená až šedá. Mláďata nemají červené ohbí křídel, ale zelené, ušní skvrny mnohem bledší, a celkově jsou mláďata zase méně barevně výrazná. U pyrury běloprsého také není znám pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to denní papoušek s délkou 24 cm a váhou od 83 - 110 g.

Výskyt

Pyrura běloprsý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe, ve státech: jihovýchodního Ekvádoru a na severu Peru (viz obrázek s mapou - tmavě zelené tečky, červeně ohraničené). Obývá vlhké lesy v tropickém a subtropickém pásu v nadmořských výškách 900 - 2000 m.n.m., je často viděn kolem vodních cest. Nejčastěji se krmí na nejvyšších větvích středně velkých stromů. Měl by to být papoušek dožívající se zhruba 15 let, ale je to informace jen z jednoho zdroje a vzhledem k tomu, že není chovaný v zajetí, nelze se na to spoléhat. Pyrura běloprsý má světovou populaci čítající maximálně 10 tisíc jedinců, což není mnoho. Důvodem snižování stavů je zase člověk, který odlesňuje jeho přirozené působiště těžbou dřeva a zlata.

Poddruhy

Tento pyrura nemá žádné poddruhy a mutace pravděpodobně také ne, díky tomu, že není chovaný v zajetí. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrury.​

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec:
  • kroužek: 5,5 - 6 mm
  • inkubace:
  • výlet z hnízda:
  • rozšíření: Jižní Amerika: jihovýchodní Ekvádor, severní Peru
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca tucet jedinců, ale bývá jich pohromadě třeba až 50
  • poddruhy: 0
  • potrava: semen, ovoce, upřednostňuje květy vinné révy, bobule, plody Tetrorchidium macrophyllum, Alchornea glandulosa, Miconia calvescens srov punctata, fíky, zelenina, zelené krmení (směs pro střední papoušky)