Pyrura červenobřichý

Pyrura červenobřichý

  • Latinsky: Pyrrhura perlata nebo Pyrrhura rhodogaster
  • Anglicky: Crimson-bellied Conure nebo Crimson-bellied Parakeet

Vzhled a popis

S pyrurou červenobřichým jsou ty názvy trochu zamotané. V češtině se ještě uvádí název pyrura perlový, ale také pyrura hnědočelý. Navíc latinsky je to nejen Pyrrhura perlata, ale také Pyrrhura rhodogaster. Tento pyrura je se svým červeným bříškem jedním z barevně nejatraktivnějších pyrurů vůbec. Nad zobákem má "ofinu" červenohnědou, zbytek hlavy, čelo a temeno je hnědé. Líce mají horní část zelenou až žluto-hnědou a spodní část je až velmi výrazně modrá. Horní prsa a krk má pyrura perlový světle hnědá (špinavá), s výrazně světlými lemy. Zbytek prsou a celé bříško jsou výrazně červené, stejně tak ramena. Ruční krovky a vnější letky jsou zářivě modré, ocasní pera jsou z vrchu olivová, až hnědá, ze spodní strany hnědočerná. K plnému zbarvení bříška do červena dochází ve druhém roce života. U pyrury červenobřichého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše menší pyrura s délkou okolo 24 cm, ale zásadně vyšší váhou cca 80 - 100 g.

Výskyt

Pyrura červenobřichý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státech: převážně Brazílii (jižní oblast Amazónské pánve), ale také z části v Bolívii (viz obrázek s mapou - tmavě zelená vyznačená část). Je to také denní papoušek obývající nížinné deštné pralesy a uchycuje se i v sekundární vegetaci, okolo 600 m.n.m., s nejnižší minimální teplotou + 10°C, často viděn u potoků a řek. Dožívá se cca 12 - 15 let.

Poddruhy

Pyrura červenobřichý nemá žádné další poddruhy. Mutace jsem nenašel, ale určitě v chovech nějaké budou. Je to spíše tišší pyrura, s klidnou povahou - ale to platí vždy u každého jednoho jedince. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrury.​ 

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec: 3 - 6 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 24 - 25 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Brazílie, Bolívie
  • pohromadě žije v malých hejnech 3 - 8 jedinců, občas společně s pyrurou modročelým
  • potrava: jehnědy, malé ovoce, fíky, zelenina, konopí, Alchornea discolor, semena, bobule (směs pro střední papoušky)