Pyrura černotemenný

  • Latinsky: Pyrrhura rupicola

  • Anglicky: Black-capped Conure nebo Black-capped Parakeet nebo Rock Conure

Vzhled a popis

Pyrura černotemenný nebo také černohlavý (málo používaný výraz) je zase převážně zelený papoušek. Jak napovídá název, tak jeho hlava (čelo, temeno a týl) je černá, či hnědočerná. Líce, boky hlavy jsou zelené, ale čím je papoušek starší, tím dostávají žlutohnědý, oranžový nádech. Pro pyruru černotemenného je typický velmi strakatý pásPyrura černotemenný na krku a prsou, který tvoří pravidelné černé trojúhelníky a světlé lemy peří, zbytek bříška je zelený. Křídla jsou zelená, ale má výrazně červená ramena, a letky, které má většina pyrur modré jsou zde také spíše zelené, s mírným nádechem modré. Ocasní pera má pyrura černotemenný z vrchní strany zelená, ze spodní strany tmavá. Mláďata mají méně vyrázné zbarvení, než dospělí jedinci. U pyrury černohlavého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše středně velký pyrura s délkou okolo 25 cm a hmotností okolo 70-75 gramů.

Výskyt

Pyrura černotemenný se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státech: Peru, Brazílie, Bolívie (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Je to denní papoušek, který žije spíše ve vlhkých nížinatých tropických lesích, s nadmořskou výškou okolo 580 m, s okolní teplotou od cca od 0° do 30°C. Preferuje vrcholy stromů, málokdy bývá pod výškou 30 m. Dožívá se také plus, mínus 15 let

Poddruhy

Pyrura černotemenný má další 2 poddruhy: Pyrura černotemenný brazilský (Pyrrhura rupicola sandiae) nebo také jiný český název Pyrura černotemenný jižní a druhý poddruh je: Pyrura černotemenný peruánský (Pyrrhura rupicola rupicola), mutace jsem nenašel. Tento pyrura se projevuje spíše vyššími tóny. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami.​

  • velikost: 25 cm
  • počet vajec: 4 - 8 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 23 - 24 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Peru, Brazílie, Bolívie
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca 30 jedinců
  • poddruhy: 2
  • potrava: ovoce, zelenina semena, bobule (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury černotemenný
  • video z divoké přírody

Pyrura rupikola​  ​Pyrrhura rupicola

Nahoru