Pyrura červenobřichý

  • Latinsky: Pyrrhura perlata nebo Pyrrhura rhodogaster

  • Anglicky: Crimson-bellied Conure nebo Crimson-bellied Parakeet

Vzhled a popis

S pyrurou červenobřichým jsou ty názvy trochu zamotané. V češtině se ještě uvádí název pyrura perlový, ale také pyrura hnědočelý. Navíc latinsky je to nejen Pyrrhura perlata, ale také Pyrrhura rhodogaster. Pyrura červenobřichý Pyrura červenobřichý je se svým červeným bříškem jedním z barevně nejatraktivnějších pyrurů vůbec. Nad zobákem má „ofinu“ červenohnědou, zbytek hlavy, čelo a temeno je hnědé. Líce mají horní část zelenou až žluto-hnědou a spodní část je až velmi výrazně modrá. Horní prsa a krk má pyrura perlový světle hnědá (špinavá), s výrazně světlými lemy. Zbytek prsou a celé bříško jsou výrazně červené, stejně tak ramena. Ruční krovky a vnější letky jsou zářivě modré, ocasné pera jsou z vrchu olivová, až hnědá, ze spodní strany hnědočerná. K plnému zbarvení bříška do červena dochází ve druhém roce života. U pyrury červenobřichého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše menší pyrura s délkou okolo 24 cm, ale zásadně vyšší váhou cca 80 – 100 g.

Výskyt

Pyrura hnědočelý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státech: převážně Brazílii (jižní oblast Amazónské pánve), ale také z části v Bolívii (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Je to také denní papoušek obývající nížinné deštné pralesy a uchycuje se i v sekundární vegetaci, okolo 600 m.n.m., s nejnižší minimální teplotou + 10°C, často viděn u potoků a řek. Dožívá se cca 12 – 15 let.

Poddruhy

Pyrura červenobřichý nemá žádné další poddruhy, někdy se uvádí základní poddruh Pyrrhura perlata perlata (pyrura perlový červenobřichý). Mutace jsem nenašel, ale určitě v chovech nějaké budou. Je to spíše tišší pyrura, s klidnou povahou – ale to platí vždy u každého jednoho jedince. CITES: B.

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec: 3 - 6 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 24 - 25 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Brazílie, Bolívie
  • pohromadě žije v malých hejnech 3 - 8 jedinců, občas společně s pyrurou modročelým
  • potrava: jehnědy, malé ovoce, fíky, zelenina, konopí, Alchornea discolor, semena, bobule (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury červenobřichý
  • video z divoké přírody

Výskyt pyrury zelenolící  Pyrura červenobřichý, perlový

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

Nahoru