Pyrura červenokřídlý

  • Latinsky: Pyrrhura devillei

  • Anglicky: Blaze-winged Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura červenokřídlý, nově pyrura pestrý byl dle staré taxonomie zařazen pod pyruru hnědouchého, tedy pyrura hnědouchý červenokřídlý (Pyrrhura frontalis devillei). V češtině jej ještě můžeme dohledat pod názvem papoušek zlatoocasý.Pyrura červenokřídlý Tento pyrura je zase převážně zelený papoušek a vychází z barev pyrury hnědouchého (dle dřívější taxonomie). Má čelo a celý vršek hlavy šedo-hnědavý, líce zelené, ušní skvrny hnědé. Prsa má nevýrazně hnědá, červenohnědou skvrnu na bříšku má také méně výraznou a menší, ale stejně červenohnědý je i na zádech, letky jsou modré. Na rozdíl od pyrury hnědouchého má pyrura červenokřídlý výrazně jasně červená křídla, tedy jejich ramena, ohyb a vnitřek křídel, dále je rozdíl v ocasních perech, která jsou ze spodu typicky červenohnědá, ale z vrchu jsou zelenavěžlutá (odtud papoušek žlutoocasý). Barevnost mláďat není popsána, ale pravděpodobně jako u všech pyrur nebudou barvy tak výrazné a možná některé zbarvení u mladých jedinců chybí (možná zbarvení křídel). Samec i samička jsou stejní, u pyrury červenokřídlého také není znám pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Pyrura červenokřídlý je 26 cm dlouhý papoušek, s váhou cca 70 g (vychází se z pyrury hnědouchého) spíše středně velký pyrura, dožívající se cca 20 – 25 let.

Výskyt

Vyskytuje se v Jižní Americe, ve státech: Brazílie a Paraguay (uvádí se ale také Bolívie – nenašel jsem žádnou mapku tomu odpovídající, ale mělo by to být díky tomu, že se měnili hranice států), (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Žije především v listnatých lesích, poblíž savany a různých křovin do nadmořské výšky 1300 m.n.m, ale také v městských parcích, a hnízdí v dutinách stromů. Počty pyrury červenokřídlého klesají a začíná být ohrožený, zase díky lidské činnosti - kácení lesů, výrobě dřevěného uhlí a využívání půdy pro zemědělství. Stejně jako ostatní pyrury i pyrura červenokřídlý rád navštěvuje vodní plochy, či blízkost vodopádů, kde se koupe.

Poddruhy

Pyrura červenokřídlý nemá žádné poddruhy, v zajetí je chován jen velmi málo a tak díky tomu nebudou asi ani žádné mutace. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: Papoušek pyrura - facebooková skupina

  • velikost: 26 cm
  • počet vajec: 4 - 6
  • kroužek: 5 – 5,5 mm
  • inkubace: 22 – 23 dní
  • výlet z hnízda: 7 – 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Brazílie a Paraguay
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca 10 – 15 ptáků, ale jsou viděni i v hejnech čítající stovky ptáků
  • poddruhy: 0
  • potrava: semena, květiny, ovoce, bobule, jahody a ořechy, larvy létajícího hmyzu; jsou bráni jako místní škůdci díky pravidelným nájezdům na kukuřičná pole a sady, (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury běloprsého
  • video z divoké přírody

Mapa výskytu pyrury červenokřídlého  Pyrura červenokřídlý

Nahoru