Pyrura hnědoocasý

  • Latinsky: Pyrrhura melanura

  • Anglicky: Maroon-tailed Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura hnědoocasý dle jiných starších názvů také papoušek hnědoocasý nebo papoušek černoocasý má opět i v angličtině další název a to: Black-tailed Conure nebo Parakeet. Popíšeme si poddruh Pyrrhura melanura melanura – tedy pyrura hnědoocasý kolumbijský nebo také pyrura hnědoocasý pralesní. Jedná se opět svým exteriérem o typického zástupce rodu Pyrrhura a papoušek je celkově zelený.Pyrura hnědoocasý Čelo, proužek těsně nad zobákem má hnědočervené barvy. Pyrura hnědoocasý má také hnědé čelo a temeno hlavy, líce a příuší jsou zelené. Pyrura hnědoocasý kolumbijský má krk a horní část prsou velmi výrazně lemované, až bílé (to je velmi výrazný znak tohoto poddruhu a působí velmi efektně), ostatní poddruhy pyrury hnědoocasého mají lemování peří na prsou spíše světlehnědé. Spodní krovky křídelní má tmavě zelené a vnější letky mají modrý nádech. Další výrazně rozlišovacím znakem pro druh pyrury hnědoocasého jsou sytě červené ruční krovky (u poddruhu hnědoocasý pralesní je toto červené peří lemováno žlutou barvou). Toto je jediný bezpečný rozlišovací znak tohoto raritního poddruhu pyrrhura melanura melanura. Ocasní pera má tmavá, hnědočervená. Mláďata mají méně výrazné lemování per na prsou a spíše namísto červené barvy peří u ručních krovek je zde zelená, a kratší ocas. Samec i samička jsou stejně zbarvení, u pyrury hnědoocasého také není znám pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to denní papoušek, s velikostí cca 24 cm a váhou někde okolo 84 g, s délkou jednoho křídla cca 125 – 135 cm.

Výskyt

Pyrura hnědoocasý se nachází v různých biotopech, od tropického do mírného pásma, v nížinách nebo v nízkém horském deštném pralesu až do nadmořské výšky 3200 m a mlžném pralesu. Vyskytuje se v Jižní Americe a různé poddruhy v různých státech, ale všeobecně pyrura hnědoocasý žije v: Kolumbii, Ekvádoru, Peru, Venezuele a Brazílii (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Drží se spíše ve vrchních částech stromů a potravu shání na nižších větvích, živí se především ovocem a často žvýká kůry stromů.

Poddruhy

Pyrura hnědoocasý má 4 poddruhy, dříve tam spadal i 5. poddruh a to Pyrura hnědoocasý pacifický (Pyrrhura melanura pacifica), ale ten je již dle nové taxonomie jako samostatný druh a to Pyrura pacifický (Pyrrhura pacifica). Máme tedy 4 poddruhy: Pyrura hnědoocasý andský – jiným názvem Pyrura hnědoocasý makarenský (Pyrrhura melanura souancei), dále Pyrura hnědoocasý horský (Pyrrhura melanura chapmani), Pyrura hnědoocasý kolumbijský – jiným názvem Pyrura hnědoocasý pralesní (Pyrrhura melanura melanura) a poslední čtvrtý poddruh je Pyrura hnědoocasý peruánský – jiným názvem Papoušek Berlepschův (Pyrrhura melanura berlepschi). Mutace jsem nenašel. Díky velkému rozsahu a rozšíření tohoto druhu není nijak ohrožený, ale jeho stavy jsou na klesající tendenci. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec: 4 – 7
  • kroužek: 5 – 5,5 mm
  • inkubace: 23 dní
  • výlet z hnízda: 7 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Kolumbie, Ekvádor, Peru, Venezuela a Brazílie
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca 6 – 12 ptáků, ale i několik desítek jedinců
  • poddruhy: 4 (původně 5)
  • potrava: slabě zdokumentováno – plody Trema micrantha, Erythrina spp., pěstované mango a kvajava, Miconia calvescens theaezans., semena, ovoce, bobule, ořechy a květiny; žvýká kůry stromů, (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury hnědoocasého
  • video z divoké přírody

Výskyt pyrury hnědoocasého  Pyrura hnědoocasý; pyrrhura melanura

Nahoru