Pyrura hnědoprsý

  • Latinsky: Pyrrhura calliptera

  • Anglicky: Brown-breasted Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura hnědoprsý, jiným českým názvem papoušek kolumbijský má zase i v angličtině několik dalších názvů: Flame-winged Conure nebo Parakeet a Beautiful Conure. Je to opět převážně zelený papoušek, docela podobný pyrurovi zelenolícímu, avšak na rozdíl od něj má výrazně červenohnědé ušní skvrny a světlý zobák (zobák je téměř bílý, až růžový).Pyrura hnědoprsý Hlava je tmavě hnědá, šedá, a mísí se s pár namodralými peříčky, proužek nad zobákem je až do černa, líce má zelené až modré a dle názvu má typicky světle hnědá prsa, tato barva je i na krku, která se vzadu na krku téměř spojuje. Pyrura hnědoprsý má také červenohnědou skvrnu na bříšku, ale ohbí křídla a příruční letky jsou výrazně žluté, vnější letky pak pro pyrury typicky modré. Ocasní pera jsou cihlově červenohnědá. Mláďata opět nemají tak výrazné barvy a příruční letky jsou zelené. U pyrury hnědoprsého také není znám pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Také je to denní, s délkou 22 cm, spíše menší papoušek.

Výskyt

Vyskytuje se v Jižní Americe, ve státě Kolumbie, v jejím středu (viz obrázek s mapou – tmavě zelené tečky, ohraničená červeně), ve východních Andách, v subtropickém a mírném pásu, na okraji deštného pralesu, taky na rašeliništích Paramo, v nadmořských výškách mezi cca 1850 – 3400 m.n.m. V důsledku zemědělské činnosti, odlesňování, těžby dřeva a využívání půdy k pěstování se jeho počty snižují a nyní jsou někde v rozmezí 3500 – 7000 dospělých jedinců, kteří jsou ještě navíc bráni jako škůdci na polích. Krmí se plody na stromech, ale také nízkých keřů jako jsou třeba borůvky, ostružiny a jahody. Hnízdí také ve štěrbinách stromů.

Poddruhy

Pyrura hnědoprsý nemá žádné poddruhy a díky tomu, že v zajetí není chovaný, tak pravděpodobně nejsou známy ani žádné mutace. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

  • velikost: 22 cm
  • počet vajec:
  • kroužek: 
  • inkubace:
  • výlet z hnízda:
  • rozšíření: Jižní Amerika: střední Kolumbie, východní Andy
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca 6 – 14 jedinců
  • poddruhy: 0
  • potrava: semena, ovoce, bobule, jahody, borůvky, ostružiny Rubus, ovoce Clusia, fíky, brunellia Colombiana, Cecropia, Clusia spp, květiny a semena (Espeletia uribeii), (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury běloprsého
  • video z divoké přírody

Výskyt pyrura hnědoprsý  Pyrura hnědoprsý

Nahoru