Pyrura hnědouchý

  • Latinsky: Pyrrhura frontalis

  • Anglicky: Maroon-bellied Conure nebo Maroon-bellied Parakeet

Vzhled a popis

U pyrury hnědouchého jsem dohledal spoustu dalších názvů v angličtině: Reddish-bellied Parakeet, Brown-eared Conure nebo Parakeet, Scaly-breasted Conure nebo Parakeet. Je to převážně zelený, až zelenohnědý, olivový papoušek.Pyrura hnědouchý Jak již název napovídá, má výrazně hnědé ušní skvrny, až šedohnědé. „Ofinka“ nad zobákem (čelní proužek) je výrazněji červenohnědý. Bříško je červenohnědé, podobně jako u pyrury zelenolící, prsa jsou olivověhnědá. Ocas je z vrchní strany zelený, až olivově zelený a ze spodní strany hnědý až hnědočervený. Letky jsou modré, ale krovky zelené, až zelenomodré. Celkově je to nenápadně zbarvený papoušek. Mláďata pyrury hnědouchého mají také méně výrazné barvy peří, než dospělí jedinci. U pyrury hnědouchého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to středně velký pyrura s délkou cca 26 cm a váhou cca 72 – 94 g, je to tedy spíše „těžší“ pyrura.

Výskyt

Pyrura hnědouchý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe, ve státech: převážně Brazílie (jihovýchodní), Uruguay, Paraguay a část severní Argentiny (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Je to také denní papoušek žijící v nadmořské výšce okolo 580 m.n.m., ale viděn až ve výškách 1400 m, s okolní teplotou od cca 0°C do 30°C, nejčastěji ho nalezneme v blahočetových lesích a dělá si hnízda v dutinách stromů cca 3 m nad zemí. Je to pyrura, který se dožívá vyššího věku cca 25 – 30 let.

Poddruhy

Pyrura hnědouchý má dva poddruhy: Pyrura hnědouchý bahijský (Pyrrhura frontalis frontalis) a Pyrura hnědouchý paraguayský (Pyrrhura frontalis chiripepe, druhý latinský název: Pyrrhura borellii). Pyrura hnědouchý měl ještě třetí poddruh: Pyrura hnědouchý úzkoocasý (Pyrrhura frontalis kriegi) – který byl ale dle nové taxonomie zrušen. Pyrura hnědouchý bývá v mutacích fallow (plavá) a misty. Měl by to být pyrura s více pronikavým hlasem. Pyrura hnědouchý občas ve velkých hejnech ničí úrodu kukuřice. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura hnědouchý

  • velikost: 26 cm
  • počet vajec: 4 - 6 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 21 - 23 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Brazílie, Paraguay, Uruguay, severní Argentina
  • pohromadě žije mimo hnízdní období 6 - 12 jedinců, ale někdy až 40 členné hejno
  • poddruhy: 2 (1 byl zrušen - Kriegi)
  • potrava: ovoce, dužniny plodů, květy, palmové ořechy, jedlová semena, plody Campomanesia xanthocarpa a Podocarpus, larvy, zelenina, semena, bobule (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury hnědouchého
  • video z divoké přírody

Pyrrhura frontalis​  Pyrura hnědouchý

Nahoru