Pyrura modravý

  • Latinsky: Pyrrhura lepida

  • Anglicky: Pearly Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura modravý je znám také pod výrazem pyrura hnědolící nebo staršího názvu papoušek perleťový. Popíšeme si poddruh pyrura modravý severní – tedy Pyrrhura lepida lepida. Tento pyrura má nad zobákem červenohnědou „ofinku“, čelo a temeno má hnědou barvu se světlými lemy.Pyrura modravý Líce mají žluto-oranžový nádech a jejich spodní část je světle modrá, avšak většinou velmi výrazná. Vrchní část prsou je světle hnědá a pera mají výrazně světlé lemy. Zbytek prsou a celé bříško je zelené s výrazně modrým nádechem, modrá barva sahá místy až nad prsa (v bříšku mohou být červenohnědá pera). Je to sice také celkově spíše zelený papoušek, ale vždy by měl působit spíše modrým nádechem. Pyrura modravý severní má ušní skvrnu výrazně světlou, až bílou. Ramena má výrazně červená, ruční krovky a vnější letky jsou až zářivě modré. Ocas je z vrchní strany olivově zelený, ze spodní strany mají pera červenohnědý nádech. Mláďata mají bledší, méně výrazné barvy. Samička i samec jsou stejně zbarvení, u pyrury modravého také není znám pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to denní papoušek, velký zhruba 24 cm a s váhou v rozmezí od 70 do 80 gramů a dožívá se přibližně 20 let.

Výskyt

Pyrura modravý obývá nížinné subtropické a tropické deštné pralesy, včetně sekundárních lesů, v nadmořské výšce okolo 500 m.n.m. Pokud jej chováme venku, tak je potřeba ho vždy zazimovat, před teplotou do 10°C. Upřednostňuje hustý porost a pobývá ve vyšších větvích. Jako každý pyrura rád navštěvuje vodní toky, kde se často koupe. Velmi často se socializuje s pyrurou modročelým (Pyrrhura picta). Vyskytuje se v Jižní Americe v severovýchodní Brazílii (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část).

Poddruhy

Pyrura modravý má 3 poddruhy: Pyrura modravý severní – jiným názvem Pyrura modravý hnědolící (Pyrrhura lepida lepida), Pyrura modravý hnědokrký (Pyrrhura lepida coerulescens), Pyrura modravý říční – jiným názvem Pyrura modravý východní (Pyrrhura lepida anerythra). Je to spíše tišší druh pyrury. Do nedávna byl považován za téměř ohrožený druh a to zase díky činnosti člověka – odlesňování, těžbě dřeva. Jeho stavy ale stále výrazně klesají. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec: 3 – 6
  • kroužek: 5,5 mm
  • inkubace: 24 – 25 dní
  • výlet z hnízda: 7 – 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Brazílie
  • pohromadě žije mimo hnízdní období cca 10 ptáků
  • poddruhy: 3
  • potrava: slabě zdokumentováno – krní se plody Trema micrantha, jehnědy, malým ovocem, jahodami, i ořechy, často navštěvuje místa s půdou bohatou na minerály (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury modravého
  • video z divoké přírody

Výskyt pyrury modravého  Pyrura modravý

Nahoru