Pyrura modrobradý

  • Latinsky: Pyrrhura cruentata

  • Anglicky: Blue-throated Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura modrobradý nebo také pyrura zelenobradý má hodně dalších variant pojmenování v angličtině: Blue-chested Conure nebo Parakeet, Ochre-marked Conure nebo Parakeet (možná je to „r“ ve slově marked jen překlep, ale je to u více zdrojů), Ochre-masked Conure nebo Parakeet, Red-rumped Conure nebo Parakeet, Red-eared Conure or Parakeet (Red-eared je podle mě už pyrura červenouchý – Pyrrhura hoematotis). Pyrura modrobradý je barevně velmi atraktivní papoušek.Pyrura modrobradý Zase je to převážně zelený papoušek, jako ostatní pyrury, ale má i dalších spoustu barev na různých částech těla. Čelo a temeno hlavy je tmavě hnědé, až skoro černé, s výraznými žlutohnědými lemy, které jsou také po stranách hlavy, krku. Proužek nad zobákem, horní líce a oblast okolo očí jsou výrazně hnědočervené. Spodní líce výrazně zelené. Hrdlo a prsní oblast je výrazně modrá (někdy do zelena), tato barva se táhne téměř okolo celého krku, až do zadní části. Na bříšku má zase typickou červenou skvrnu, stejně tak ji má na spodní části zad. Ohbí křídel je jasně červené. Vnější letky má tyrkysově modré, ale letky zespodu jsou šedé až olivové. Ocasní pera má z vrchu olivově zelená, ale ze spodní části cihlová, hnědočervená. Mladí jedinci nemají tak výrazně červené ohbí křídel a jsou celkově tmavší, ne tak výrazní. U pyrury modrobradého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to macek mezi pyrurami, s délkou až 30 cm a váhou okolo 90 g je to největší pyrura.

Výskyt

Pyrura modrobradý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státu: jihovýchodní Brazílie (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část - takových pár teček). Pyrura modrobradý je také pralesní druh, ale díky lidské činnosti, kdy je oblast, kde pyrura modrobradý žije, zásadně decimována - dochází k velké těžbě dřeva a dokonce i devastaci sekundárního porostu, tak se pyrura modrobradý dostal se svými cca 2000 volně žijících jedinců na pokraj vyhubení. Tento druh je bezprostředně ohrožen vyhynutím a je zařazen do CITES 1! Je to denní papoušek, který hnízdí v dutinách stromů, cca 10 metrů nad zemí, vyhledává hustý porost, ale vyhýbá se nejvyšším větvím. Žije v nadmořských výškách od 400 – 900 m.n.m., s minimální teplotou 10°C. Pyrura modrobradý se dožívá zhruba 15 – 25 let.

Poddruhy

Nemá žádné poddruhy a mutace jsem nenašel. CITES: A – Bezprostředně ohrožen vyhynutím!

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

  • velikost: 30 cm
  • počet vajec: 4 - 7 ks
  • kroužek: 6 mm
  • inkubace: 22 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: jihovýchodní Brazílie
  • pohromadě žije mimo hnízdní období 6 – 20 jedinců
  • poddruhy: 0
  • potrava: semena travin, na zemi spadaná semena či zralé dužnaté plody, (Talisia esculenta, Alchornea iricurana, Mabea fistulifera, Trema mirantha a Cecropia sp.) ovoce, bobule, zelenina, zelené krmení (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury modrobradého
  • video z divoké přírody

Image  Image

Nahoru