Pyrura modročelý

  • Latinsky: Pyrrhura picta

  • Anglicky: Painted Conure nebo Parakeet nebo Blue-winged Conure

Vzhled a popis

Pyrura modročelý je také spíše zelený papoušek, ale je i dost barevný, někdy se mu říká papoušek proměnlivý. Jak už název napovídá, pyrura modročelý má čelo a přední část temene intenzivně modré.Pyrura modročelý Zbytek hlavy - temeno a týl je tmavě hnědý, stejně tak horní části líce, které jsou ale až hnědočervené, spodní části líce mají pak modravý nádech. Skvrny okolo uší jsou výrazně světlé, až bílé. Hrdlo a horní prsa jsou hnědá až černá s výraznými lemy do tvaru trojúhelníků. Skvrna na bříšku je červenohnědá a je velmi intenzivní. Ramena má pyrura modročelý červená, která nemají mláďata tak výrazná. Na spodní části zad má pyrura modročelý také červenohnědou skvrnu, stejnou barvu má i ocas z vnější strany. Letky a ruční krovky jsou modré. Existují 2 formy pyrury modročelého a rozdíl je v tom, že jeden druh má bílé okruží oka, druhý ho má tmavé, až hnědé. Celkově se barevně jedná o atraktivního pyruru. U pyrury hnědouchého také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše menší pyrura s délkou okolo 22 cm a váhou 50 – 80 g, má spíše výrazně drobný tělesný rámec.

Výskyt

Pyrura modročelý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe, ale jen v severní části a vlastně žije nad rovníkem na severní polokouli, ve státech: Venezuela, Brazílie, Guyana, Surinam a na závislém území: Francouzská Guyana (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Je to také denní papoušek, který žije v nadmořské výšce okolo 600 m, ale byl viděn i ve výškách 1200 m.n.m., ale s nejnižší minimální teplotou 5°C. Žije v zalesněných lokalitách jehličnatých stromů, okolo řek, v deštném pralesu a hnízdí v dutinách stromů. Je to pyrura, který se dožívá cca 15 let. Pyrura modročelý má délku křídel okolo 115 - 130 mm.

Poddruhy

U pyrury modročelého se uvádí až 10 poddruhů, ale možná jsou oficielní už jen 3, ostatní se asi zařadili jinam. Známe tedy: Pyrura modročelý orinocký (Pyrrhura picta picta), Pyrura modročelý perijský (Pyrrhura picta pantchenkoi), Pyrura modročelý amazonský nebo také Pyrura modročelý Luciánův (Pyrrhura picta lucianii). U pyrury modročelého malého (Pyrrhura picta microtera) nevím, někde uvedený je, jinde ne. Následující poddruhy se také rozcházejí – někde jsou uvedené už jako samostatné druhy s jiným názvem: Pyrura modročelý paráský (Pyrrhura picta amazonum) je jako Pyrura amazonský (Pyrrhura amazonum), Pyrura modročelý červenohlavý nebo také říční (Pyrrhura picta roseifrons) je jako Pyrura růžovohlavý nebo také říční (Pyrrhura roseifrons), Pyrura modročelý kolumbijský (Pyrrhura picta subandina) je jako Pyrura kolumbijský (Pyrrhura subandina), Pyrura modročelý bělouchý (Pyrrhura picta caeruleiceps někde uvedený jako caeruliceps – ale to asi budou překlepy?) je jako Pyrura perijský (Pyrrhura caeruleiceps), Pyrura modročelý panamský (Pyrrhura picta eisenmanni) je jako Pyrura panamský (Pyrrhura eisenmanni). Pyrura modročelý orinocký (Pyrrhura picta picta) má mutace: strakatá, žlutá a červená, a světle zelená mutace. Pyrura modročelý říční (Pyrrhura picta roseifrons) má mutace žlutá straka. Pyrura modročelý může být před hnízděním poměrně hlučný a můžeme sledovat poměrně výrazný tok. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura hnědouchý

  • velikost: 22 cm
  • počet vajec: 4 - 8 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 23 dní
  • výlet z hnízda: 6 - 7 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Venezuela, Brazílie, Guyana, Surinam a na závislém území: Francouzská Guyana
  • pohromadě žije mimo hnízdní období 3 - 8 párů
  • poddruhy: 9, či 10, ale oficielně jsou asi jen 3
  • potrava: ovoce, zelenina, květy, semena, hmyz a larvy, příležitostně se živí řasami na povrchu rybníků, plody Goupia glabra, Bagassa guianensis, Heisteria spruceana, Zanthoxylum, konopí, bobule (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury modročelého
  • video z divoké přírody

Pyrura modročelý  Pyrrhura picta

Nahoru