Pyrura říční

  • Latinsky: Pyrrhura roseifrons

  • Anglicky: Rose-fronted Conure nebo Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura říční nebo také pyrura růžovohlavý, či růžohlavý byl dříve uváděn jako poddruh pyrury modročelého, pyrura modročelý říční nebo modročelý červenohlavý (Pyrrhura picta roseifrons). Opět se jedná o celkově zeleného papouška.Pyrura říční Pyrura říční má čelo a přední část temene intenzivně červenou. Mláďata mají po opeření hlavu hnědou až světle černou a postupně jsou pera nahrazována sytě červenou barvou. Zbarvení hlavy do červena získají až dospělí jedince ve 2-3 letech života. Spodní líce mají modrý nádech, horní část lící a okolí očí je hnědočervené. Příuší není tak intenzivně světlé, jako u modročelého, kam dříve pyrura růžovohlavý spadal, je spíše žluté. Hrdlo a horní prsa jsou hnědá s výrazně světlými lemy do tvaru trojúhelníků. Pyrura říční má také červenohnědou skvrnu na bříšku a je velmi intenzivní. Na spodní části zad má pyrura říční podobně červenohnědou skvrnu jako na bříšku. Ocas je také červenohnědý, ale z vrchní části jej u kořene překrývají zelená pera. Letky jsou modré. U pyrury říčního také není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše menší pyrura s délkou okolo 22 cm a váhou 60 – 80 g.

Výskyt

Pyrura říční se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státech: převážně v Peru, dále pak Brazílii a Bolívii (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část). Je to papoušek, který žije v zalesněných říčních oblastech pod 1500 m.n.m. v nížinách a podhůří, obvykle v nadmořské výšce 600 m s nejnižší teplotou do 5°C. Upřednostňuje vysoké, husté stromy a ve větších hejnech se setkávají na jílovitých březích, společně třeba s pyrurou červenobřichým. Žije v dutinách živých stromů, cca 9 metrů nad zemí. Pyrura růžovohlavý má délku křídel: 111 – 124 mm.

Poddruhy

U pyrury říčního známe až 3 poddruhy, ale také nevím do jaké míry je to oficielní, zdroje se různí. Známe tedy poddruhy: Pyrura růžovohlavý peruánský (Pyrrhura roseifrons peruviana), dále Pyrrhura roseifrons dilutissima a Pyrrhura roseifrons parvifrons (u těch dvou jsem nenašel český název). Mutace jsem také nenašel a CITES: pravděpodobně B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: pyrura

  • velikost: 22 cm
  • počet vajec: 4 - 8 ks
  • kroužek: 5 - 5,5 mm
  • inkubace: 23 dní
  • výlet z hnízda: 6 - 7 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Peru, Brazílie, Bolívie
  • pohromadě žije mimo hnízdní období 3 - 8 párů
  • poddruhy: 1 - 3
  • potrava: ovoce (zralé i nezralé), zelenina, květy, semena, listy, hmyz a larvy, příležitostně se živí řasami na povrchu rybníků, bobule (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury říční
  • video z divoké přírody

Výskyt pyruru říční  Pyrura růžovohlavý, pyrura říční

Nahoru