Pyrura rudohlavý

  • Latinsky: Pyrrhura rhodocephala

  • Anglicky: Rose-crowned Conure nebo Rose-crowned Parakeet nebo Rose-headed Parakeet

Vzhled a popis

Pyrura rudohlavý nebo také pyrura červenohlavý je také převážně zelený papoušek, čelo a temeno je pro jeho druh specificky rudě červené, s různým rozsahem a intenzitou barvy, hnědé až červené skvrny na uších, na bříšku má pro pyrury typickou hnědočervenou skvrnu, krovky ruční má bílé a letky modré, ocas je také hnědočervený.Pyrura rudohlavý Pro pyruru rudohlavého je ještě typický světlý zobák. Mláďata nemají tak výrazně červenou hlavu, může být zelená s modrým nádechem. Pyrura rudohlavý svým zevnějškem velmi připomíná aratingu. U pyrury rudohlavého není pohlavní dimorfismus (rozdílné znaky pohlaví) a pohlaví je potřeba určovat analýzou DNA, či endoskopickým vyšetřením (což prý není příjemné). Je to spíše menší pyrura, s délkou okolo 24 cm a váhou cca 75 - 85 g.

Výskyt

 Pyrura rudohlavý se v přírodě vyskytuje v Jižní Americe ve státě Venezuela, v oblasti Merida (viz obrázek s mapou – tmavě zelená vyznačená část, ukazuje na ni červená šipka). Je to denní papoušek, který žije v subtropickém pásmu horského lesa, ve výškách 1500 - 2500 m.n.m., s nejnižší minimální teplotou 10°C, ale zalétává i do vysoké nadmořské výšky, až 4000 m.n.m. Dožívá se také okolo + - 15 let.

Poddruhy

Pyrura rudohlavý je samostatný druh, bez poddruhů a měl by to být jeden z nejtišších pyrurů vůbec, mutace jsem nenašel. CITES: B.

Facebooková skupina s mnoha dalšími pyrurami: Pyrura

  • velikost: 24 cm
  • počet vajec: 4 - 6 ks
  • kroužek: 5,5 mm
  • inkubace: 22 - 24 dní
  • výlet z hnízda: 7 - 8 týdnů
  • rozšíření: Jižní Amerika: Venezuela (oblast Merida)
  • pohromadě žije mimo hnízdní období 10 - 30 jedinců, na noc se jich slétává velké množství
  • poddruhy: 0
  • potrava: ovoce, zelenina, semena, bobule, semena travin (směs pro střední papoušky)
  • zvukový projev pyrury rudohlavého
  • video z divoké přírody

Výskyt pyrury rudohlavého​  Pyrura rudohlavý

Nahoru